• Svetový deň vody 22. marca

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém  nedostatku vody v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. 
            Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, že  musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.
            Aj u nás na škole sme si tento deň pripomenuli tak, že študenti a pedagógovia si znásobili pitný režim.
            Na zdravie priatelia.

          • Aj my pomáhame rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné

          • 21. marca 2024 sa uskutočnil 25. ročník celoslovenskej zbierky Hodina deťom. Do zbierky sa zapojili študenti z II. A (vyzbierali 6,50 €), z II. B (vyzbierali 47,65 €), z II. E (vyzbierali 45,80 €) a II. L (vyzbierali 52,50 €). Vyzbierané peniaze použije Nadácia pre deti Slovenska na podporu individuálnych žiadateľov z radov jednorodičov ako aj pre organizácie pomáhajúce rodinám s jedným rodičom. Ak by niekto chcel prispieť, môže poslať SMS na číslo 800 (v hodnote 4 €).

          • Úspech našej cvičnej firmy

          • Dňa 20.3.2024 sa žiaci III. B zúčastnili na 15. kontraktačnom dni cvičných firiem v Poprade. Reprezentovali školskú cvičnú firmu HoneyWrap s. r. o., v ktorej propagovali svoje výrobky v podobe ekologických obalov vyrábaných zo včelieho vosku. Zo 4 súťažných kategórií sa im podarilo umiestniť na 3. mieste v kategórii najlepšia elektronická prezentácia a na 2. mieste v kategórii za najkrajší výstavný stánok.

            Žiakom srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Prednáška o reprodukčnom zdraví

          • Študenti I. A a I. B triedy sa v piatok 8. marca 2024 na 6-tej a 7-mej vyučovacej hodine zúčastnili zaujímavej prednášky o reprodukčnom zdraví.

            Prednášku viedla študentka LF UPJŠ v Košiciach Katarína Gburiková. Oboznámila študentov so zaujímavými témami, ktoré sa týkali ženského tela, prevencie ženských ochorení i ochrany ľudského života. Študentom sa prednáška páčila, vyjadrili sa, že to bolo poučné a uvítali by pokračovanie.

          • Seminár o Európskej únii

          • V stredu 06. 03. 2024 sa naši tretiaci zúčastnili na seminári o Európskej únii /história, súčasnosť, eurovoľby/. Prednášal pán Ing. Peter Litavec, CSc., riaditeľ Europe Direkt v Poprade. V tomto roku si pripomínane 20. výročie členstva SR v EÚ a 15. výročie prijatia eura. V závere seminára žiaci súťažili a za každú správnu odpoveď dostali malý darček – pero. Ďakujeme za zaujímavé informácie o histórii a súčasnosti EÚ.

          • Workshop Finančná sloboda

          • Ako byť finančne slobodný? Aj na túto otázku hľadali odpovede 21. februára  2024 žiaci III. L triedy. Pod vedením certifikovaného lektora sa oboznámili so stolovou hrou Finančná sloboda ako didaktickou učebnou pomôckou. Pomocou nej sa mohli efektívnejšie naučiť, ako narábať s financiami a ako myslieť tak, aby vedeli s financiami narábať.

            Žiaci počas hry realizovali finančné plánovanie fiktívnej rodiny, robili finančné rozhodnutia v priebehu 30 rokov aktívneho života rodiny, nakupovali, využívali rôzne finančné produkty a čelili viacerým nástrahám života. Produkty v hre majú vlastnosti reálnych finančných produktov, ktoré ponúka súčasný finančný trh.

            Cieľom hry Finančná sloboda bolo efektívne rozvíjať kritické myslenie hráčov prostredníctvom finančných rozhodnutí a ich vplyvu na ekonomickú situáciu rodín. Hra tak účinne prispieva k zvyšovaniu úrovne finančnej gramotnosti.

            P. Salanciovej - lektorke ďakujeme a tešíme sa opäť na ďalšiu spoluprácu.

          • Stolnotenisový turnaj

          • Dievčatá našej školy sa zúčastnili stolnotenisového turnaja v rámci Dlhodobých športových súťaží organizovaných KSK v spolupráci s RCM – CVČ Košice.

            Dňa 21. 02. 2024 sa konalo na Gymnáziu Školská základné kolo. Prihlásilo sa 5 škôl – Gymnázium Školská SNV, Gymnázium Javorová SNV, SOŠ ekonomická SNV, Gymnázium Gelnica a SOŠ techniky a služieb Prakovce. Naše dievčatá obsadili 2. miesto, čím si zabezpečili postup na Regionálne finále skupiny C. Dievčatám srdečne blahoželáme.

            Školu reprezentovali: Renáta Kočišová II. B, Daniela Čujová II. L, Timea Chlebová III. A, Karin Fedorová III. L

          • Preventívne aktivity

          • Dňa 22.02.2024 sa v rámci preventívnych aktivít naši prváci zúčastnili  prednášky v spolupráci s Mestskou políciou v Spišskej Novej Vsi z oddelenia prevencie, kde témou bola drogová problematika so zameraním na  trestnoprávnu zodpovednosť mladistvých, vysvetlenie jednotlivých skutkových podstát v zmysle Trestného zákona, vysvetlenie pojmu priestupok - trestný čin, trestná zodpovednosť s poukázaním na vek. Žiaci  boli oboznámení  o škodlivosti a účinkoch drog, o ich agresivite na ľudské telo, trestoch za ich prechovávanie, držanie a požívanie. Páni policajti mali k dispozícii pomôcku – drogový kufor, kde boli k nahliadnutiu atrapy najpoužívanejších drog. Študenti si mohli vyskúšať aj okuliare, ktoré imitovali stav po požití  alkoholu alebo drogy. Veríme, že aj touto troškou sme prispeli k zvyšovaniu právneho vedomia u našich študentov s úsilím prebudiť v nich zodpovednosť k vlastnému životu a zdraviu.

          • Memoriál Evky Lukáčovej

          • 14. februára 2024 sa piati žiaci našej školy (Šimon Ivančák, Veronika Vaverčáková, Samuel Kovalčík, Karina Kamenická a Adam Petrík) zúčastnili medziškolskej súťaže v písaní na počítači - odpis na rýchlosť a presnosť pod názvom Memoriál Evky Lukáčovej na Obchodnej akadémii v Martine. Žiaci súťažili v dvoch disciplínach, a to 10-minútový odpis textu v slovenskom jazyku a 10-minútový odpis textu v anglickom jazyku. Do súťaže sa zapojilo 17 súťažiacich z Martina, Námestova, Spišskej Novej Vsi, Žiliny a Valašského Meziřičí. Z našich žiakov sa najviac darilo Šimonovi Ivančákovi, ktorý v kategórii 10-minútový odpis textu v anglickom jazyku obsadil veľmi pekné  2. miesto. Všetkým účastníkom ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

          • AGROPODNIKANIE - remeslo, ktoré prežije

          •  

            Odbor Agropodnikanie historicky patrí k SOŠ ekonomická, Spišská Nová Ves. Odbor sme zmodernizovali a prispôsobili trhu práce, prepojili sme #agropodnikanie s ekonomikou, cestovným ruchom, včelárstvom i turistikou na vidieku. Žiaci sa u nás naučia ako si založiť firmu a ako ekonomicky a odborne viesť podnik v tomto rezorte. Učíme ich, že poľnohospodárstvu vládnu štyri ročné obdobia i to, že ekonomika a účtovníctvo sú pilierom každého úspešného agropodnikania.

            Kto chce porozumieť prírode a zvieratám, musí im prísť na "kobylku", a to sa nedá inak, len sa naučiť im prihovárať. Technológie sa menia, sú náročnejšie, ale stále si žiadajú šikovných ľudí s citom a zmyslom pre chutnú potravinu. Naše remeslo prežije všetky ostatné, ľudia sa každý deň chcú zdravo a chutne stravovať.

            Pre to všetko príďte k nám študovať a podporte náš odbor #AGROPODNIKANIE.

            Prihlášky si podávajte do 20.03.2024.

          • Oznam pre deviatakov

          • Milí deviataci,

            je najvyšší čas rozhodnúť sa, kam pôjdete na strednú školu. Ak uvažujete o štúdiu na SOŠ ekonomická, Spišská Nová Ves a chcete o škole vedieť viac, stačí "ťuk" na video nižšie v linku Možno v ňom nájdete zaujímavé informácie

            Pokiaľ chcete vedieť viac, chcete sa na niečo opýtať alebo dohodnúť si termín prehliadky školy, neváhajte nám napísať alebo zatelefonovať, dohodneme si termín stretnutia.

            email: oasnvsk@gmail.com

            tel.: +421 53 442 17 57

            Tešíme sa na stretnutie s Vami

          • Výsledky hlasovania za najlepší Partirozpočet

          • V hlasovaní za najlepší Partirozpočet sa jednoznačným víťazom stal projekt tried II.L a I.B, v ktorom by žiaci chceli vytvoriť oddychové zóny na chodbách. O ďalšom priebehu realizácie projektu budeme informovať. 

          • Systém SAP učíme na SOŠ ekonomická, Spišská Nová Ves 

          • Robíme všetko pre to, aby sme našich študentov čo najlepšie pripravili pre ďalší život a trh práce  Štvrtáci v odbore Obchodná akadémia so zameraním na ekonomiku verejnej správy sa učia účtovanie v systéme SAP.Zdieľaný prístup do systému sme získali vďaka spolupráci s našimi partnermi v oblasti IT služieb  Je to významný inovatívny posun v odbornom vzdelávaní, lebo môžeme našich študentov naučiť základné moduly tohto moderného informačného systému. SAP je najrozšírenejším podnikovým systémom na svete a využíva ho verejná správa i stredné a veľké podniky.

            #verejnasprava #sap #uctovnictvo #trhprace #informacnesystemy 

             

          • O kvapku krajší Valetnín

          • V utorok 13. februára 2024 sa 15 dobrovoľníkov z radov študentov a učiteľov zúčastnilo akcie Valentínska kvapka krvi. Okrem veľkého záujmu nás teší aj to, že sa medzi týmito dobrovoľníkmi našlo opäť aj niekoľko prvodarcov. Prečo je dôležité darovať krv?

            1) darovanie krvi je "tréningom" organizmu na mimoriadne situácie spojené so stratou krvi

            2) darovanie krvi prospieva k regenerácii organizmu

            3) darcovia krvi sa spravidla cítia lepšie ako tí, ktorí krv nedarujú

            4) pri darovaní krvi sa urobí komplexné vyšetrenie krvi

            5) je to prejav ľudskosti

          • Naši žiaci získali základy podnikavosti v projekte INOVEUM

          • Dňa 25. januára k nám zavítal tím Inoveum. Ten pre našich žiakov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Inoveum inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s pomocou tímu Inoveum podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 59%.

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 9,5 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

            • „Bol to veľmi prínosný workshop, na ktorom sme získali super praktické informácie do života.“

            • „Otvorilo mi to oči a dvere do sveta podnikania.“

            • „Získali sme výborný prehľad a spracovanie základných informácií pre prvopodnikateľov.“

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu. Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostanú žiaci s nápadom možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu, v ktorom okrem mentoringu dostanú aj grant v hodnote 300€ na pokrytie nákladov spojených s testovaním.

            Inoveum je projekt rozvíjajúci podnikavosť mladých ľudí v regióne Spiš. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Nidec Global Appliance. Viac o projekte sa dozviete na www.inoveum.sk.

             

          • Deviataci sa na chvíľu stali manažérmi na SOŠ ekonomická, Spišská Nová Ves

          • Dnes sme v našich moderných učebniach privítali deviatakov zo základných škôl, aby sme im predviedli čo sa počas štúdia na našej škole učíme. Formou ekonomickej hry krok po kroku spoznali proces od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum až po reklamu, zhotovenie a predaj výrobku Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované v prípadovej štúdii, žiaci si vyskúšali ako založiť a viesť úspešnú firmu a na záver si každý z účastníkov vyrobil svoj vlastný výrobok na "Oddelení výroby"V tímoch vládla priateľská podnikateľská atmosféra a my veríme, že deviataci u nás zažili svoj COOL deň a že sme týmto ďalších mladých ľudí motivovali k štúdiu ekonomiky a manažmentu

            Dobrá ŠKOLA - Dobrý ŠTART!

            #obchodnakademia #ekonomickelyceum #agropodnikanie #podnikatelskynapad #ucimesahrou

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

      • Stredná odborná škola ekonomická, Stojan 1, Spišská Nová Ves
      • +421534421757
      • Stojan 1, 052 01 Spišská Nová Ves sosesnv.edupage.org Spišská Nová Ves Slovakia
      • 035568381
      • 2022050085
      • Konzultačné hodiny na úrovni vedenia školy: Streda od 12. 00 h – 15. 00 h Na úrovni triedneho učitela: Utorok, Štvrtok od 10. 20 h - 11. 20 h