• Finančná gramotnosť

          • Žiaci tretieho ročníka študijného odboru Obchodná akadémia a Ekonomické lýceum spolu s výchovnou poradkyňou pravidelne prezentujú žiakom ZŠ aktivity na tému Finančná gramotnosť, zároveň žiakom ZŠ podávajú informácie o možnosti štúdia na našej škole.

          • Olympiáda o verejnej správe

          • V elektronickom kole Olympiády o verejnej správe sa náš tím v zložení:  Nina Jiroušková, Timea Chlebová, Alžbeta Sobinovská a Terézia Pjonteková z III.A triedy umiestnil  na treťom mieste v regionálnej skupine VÝCHOD.

            Olympiádu organizuje Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave.

            Skupina VÝCHOD zahŕňala 41 súťažných tímov zo stredných škôl v Prešovskom  a Košickom  kraji.

            Dievčatám blahoželáme  k peknému umiestneniu.

          • Projekt Záložka spája slovenské školy

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do projektu Záložky. 12. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy sa nesie v znamení Hrdinovia detektívnych románov. Pri tvorbe sme si pripomenuli najznámejších svetových autorov detektívnych románov ako Arthur Conan Doyle a jeho ikonického hrdinu Sherlocka Holmesa, Agathu Christie a jej nezameniteľného detektíva Hercula Poirota, ale tiež slovenského autora Dominika Dána či Romana Horňáka. Našou partnerskou školou je tento rok Stredná odborná škola lesnícka a drevárska Jozefa Dekreta Matejovie z Liptovského Hrádku. Pevne veríme, že naše záložky si nájdu miesto v čítanej knihe u študentov našej partnerskej školy.

          • Exkurzia v Embracu

          • Študenti II.B triedy sa v rámci odborných predmetov Ekonomika podniku a Tovaroznalectvo zúčastnili exkurzie u najväčšieho zamestnávateľa v Spišskej Novej Vsi, vo firme Embraco, ktorá sa špecializuje na výrobu kompresorov a montáž chladiacich systémov. Spoločnosť Embraco je súčasťou japonskej korporácie Nidec. 

            V hlavnej výrobnej hale sme si pozreli výrobu kompresorov. Navštívili sme aj technologické centrum, ktorého súčasťou je vývoj komerčných chladiarenských kompresorov a tiež aplikačné a elektrické laboratórium. 

            Ďakujeme zamestnancom Embraca za možnosť zúčastniť sa zaujímavej exkurzie. 

            Študenti II.B 

          • Skvosty severného Spiša

          • Región Spiš je zaujímavý a krásny v každom ročnom období. Prezrieť si expozíciu Nestville Distillery v októbri je o to krajšie, že dozrievajú jablká a slivky, ktoré obklopujú celý areál Nestville parku v Hniezdnom. Navštíviť Ľubovniansky hrad, ktorý je obklopený Pagaštanovou alejou stromov, keď padá lístie a gaštany má svoju očarujúcu jesennú atmosféru. O tom by vedeli porozprávať študenti I. A; I. B a II. L triedy, ktorí sa 12. októbra 2023 zúčastnili 1-dňovej exkurzie a výletu v Hniezdnom a na Ľubovnianskom hrade.

          • Erasmus Days

          • Aj SOŠE  oslavuje „Erasmus days“ – udalosť,  ktorá prebieha tento týždeň v termíne od 9.10. – 14.10.2023. Počas celého týždňa sa na hodinách cudzieho jazyka  prezentujú možnosti, ktoré program Erasmus ponúka  a to formou prezentácií a  videí. Pri tejto príležitosti sme vytvorili prezentáciu mobilít vďaka, ktorým vycestovalo už niekoľko desiatok žiakov školy. Momentálne prebiehajú mobility v španielskych mestách Malaga a Valencia.  A tak sme to využili a spojili sa cez videohovor, kde pani učiteľky so žiakmi svojim spolužiakom porozprávali ako sa im darí, ako vyzerá ich pracovný deň, čo všetko zažili, ale aj to, čo im Erasmus dal. Tešíme sa už na ďalšie nové projekty a mobility, ktoré na našich žiakov čakajú v tomto a budúcom školskom roku.

          • Naša história

          • Podtatranské múzeum opäť prichýlilo našich prvákov a oboznámilo ich s minulosťou - konkrétne s pravekom na našom území. Môžeme byť hrdí, pretože v neďalekých Gánovciach bol objavený nález existencie neandertálskeho človeka. Zbierka artefaktov z tohto obdobia nám bola sprístupnená a vysvetlená.

          • Nezábudky 2023

          • „Aby bolo dobra viac“ bolo motto celoslovenskej zbierky „Nezábudky 2023“. Pre duševné zdravie človeka je dobré mať možnosť vyrozprávať sa niekomu a zdieľať svoje trápenie a problémy.

            Preto sme sa 4. októbra 2023 zapojili do zbierky. Osem našich študentiek vyzbieralo spolu 115,50 €. Veríme, že aj našou sumou prispejeme, aby Linka dôvery Nezábudka fungovala aj naďalej.

            Veď konanie dobra prospieva nielen duševnému zdraviu jednotlivca, ale i celej spoločnosti.

          • Erasmus+

          • Španielske mestá Valencia a Malaga takto v nedeľu privítali dve skupiny našich študentov. Dopoludnia absolvujú odbornú prax vo firmách, popoludní trávia voľný čas spoznávaním okolia a pri mori.

            Na našej škole je radosť študovať. 

          • Zber papiera

          • V septembri už každoročne organizujeme zber papiera na našej škole. Motiváciou sú atraktívne ceny pre triedne kolektívy, ktoré sa umiestnia na prvých troch miestach. 

            I.miesto -   III.L: 143 kg - skrátené vyučovanie

            II.miesto-   III.A: 135 kg - žolík pri skúšaní

            III.miesto - IV.B  80 kg - hygienické potreby 

            Všetkým, ktorí do zberu prispeli, ďakujeme. 

          • Len si to predstav... aké to je, veci si len predstavovať

          • Pre nevidiacich a slabozrakých je „predstava“ každodenná súčasť ich života. Aby sme im urobili život krajším, pestrejším, zaujímavejším, zapojili sme sa 22. septembra do zbierky Biela pastelka. V uliciach nášho mesta sme vyzbierali 273,32 €, ktoré budú použité na realizáciu kurzov, ktorými klienti získajú zručnosti pri bezpečnej chôdzi s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovho písma a pod. V zborovni školy je umiestnená stacionárna pokladníčka, do ktorej môžu prispieť študenti i zamestnanci do 15. novembra 2023.

          • Najlepšie pisárky z východu sú na SOŠ ekonomickej

          • V dňoch 27. - 29. septembra 2023 sa uskutočnil IV. ročník celoštátneho sústredenia spracovania textu na počítači „Slovenské rýchle prsty“.

            Záštitu nad podujatím mal predseda BSK Juraj Droba podľa reglementu Intersteno za odbornej garancie Heleny a Jaroslava Zaviačičových a aktívnej účasti Jonáša Valu, žiackeho majstra sveta v spracovaní textu na počítači.

            Našu školu vzorne reprezentovali študentky II. B triedy, Veronika Vaverčáková, ktorá v celkovom hodnotení (z 39 účastníkov) obsadila 6. miesto a Karina Kamenická, ktorá v celkovom hodnotení obsadila 11. miesto. Dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia a čistých úderov v ďalších súťažiach.

          • Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023

          • Modrotlač – história farbiarskeho remesla (nielen) na Spiši. To, čo bolo pre generáciu našich starých či prastarých rodičov bežnou súčasťou života sa pre nás stáva históriou. Mottom aktuálneho ročníka DEKD je: Dedičstvo, ži! Pri tejto príležitosti sa v Spišskom kultúrnom centre a knižnici, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, konala prednáška na tému Modrotlač. Etnologička Mgr. Mária Staňová Michalková zúčastneným priblížila históriu, špecifiká a využitie tohto jedinečného farbiarskeho remesla. Objasnila jeho pôvod, historický kontext, technologické postupy, ale aj život a odievanie našich predkov. Študenti našej školy tak spoznali nadčasovú krásu remesla, ktoré v podobe dizajnu textílií nestratilo zo svojej estetickej hodnoty a aktuálnosti ani dnes.. Mladí ľudia potrebujú najprv poznať svoje korene a históriu, šikovnosť, dômyselnosť a precíznosť našich tradičných remesiel, aby mohli byť na ne patrične hrdí. Na prednáške mali jedinečnú možnosť si niektoré časti ľudového kroja aj vyskúšať. Na záver si študenti vyrobili záložku do knihy s motívom modrotlače.

          • Európsky deň jazykov

          • Pri príležitosti Dňa európskych jazykov po celý týždeň prebiehali na našej škole zaujímavé aktivity, ktorých cieľom bolo podporiť jazykové zručnosti a motivovať žiakov k učeniu sa cudzích jazykov. Na hodinách angličtiny, nemčiny a ruštiny žiaci riešili rôzne kvízy, robili projekty. Žiaci II. L a II. B triedy sa zúčastnili interaktívnej výstavy kníh o Harry Potterovi, kde si mohli overiť vedomosti o Harry Potterovi interaktívnou formou.  Žiaci I. A si pripravili ukážku národných jedál z rôznych európskych krajín. Už ste ochutnali francúzsky roque madamme,  chorvátske fritule,  nemecké špecle, rumunský trdelník či poľský bigos? My áno! ​​​​​​​

          • POZVÁNKA NA RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          • Pozývame Vás na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa

            27.09.2023 (streda) o 16.00 h v školskej jedálni.

             

            Program:

            1. Privítanie rodičov, informácie o školských aktivitách

            2. Duálne vzdelávanie

            3. Vzdelávanie žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

            4. Odborné praxe žiakov v zahraničí - Erasmus+

            5. Rôzne, diskusia

             

            Po skončení celoškolského sa uskutoční triedne rodičovské združenie.

            Účasť rodičov nutná.

             

            Ing. Andrea Iovdijová

            riaditeľka školy

          • Workshop Finančná sloboda

          • Ako byť finančne slobodný? Aj na túto otázku hľadali odpovede 20. - 21. septembra  2023 žiaci I. A a I. L triedy. Pod vedením certifikovaného lektora sa oboznámili so stolovou hrou Finančná sloboda ako didaktickou učebnou pomôckou. Pomocou nej sa mohli efektívnejšie naučiť, ako narábať s financiami a ako myslieť tak, aby vedeli s financiami narábať. Žiaci počas hry realizovali finančné plánovanie fiktívnej rodiny, robili finančné rozhodnutia v priebehu 30 rokov aktívneho života rodiny, nakupovali, využívali rôzne finančné produkty a čelili viacerým nástrahám života. Produkty v hre majú vlastnosti reálnych finančných produktov, ktoré ponúka súčasný finančný trh.

            Cieľom hry Finančná sloboda bolo efektívne rozvíjať kritické myslenie hráčov prostredníctvom finančných rozhodnutí a ich vplyvu na ekonomickú situáciu rodín. Hra tak účinne prispieva k zvyšovaniu úrovne finančnej gramotnosti.

            P. Salanciovej - lektorke ďakujeme a tešíme sa opäť na ďalšiu spoluprácu.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

      • Stredná odborná škola ekonomická, Stojan 1, Spišská Nová Ves
      • +421534421757
      • Stojan 1, 052 01 Spišská Nová Ves sosesnv.edupage.org Spišská Nová Ves Slovakia
      • 035568381
      • 2022050085
      • Konzultačné hodiny na úrovni vedenia školy: Streda od 12. 00 h – 15. 00 h Na úrovni triedneho učitela: Utorok, Štvrtok od 10. 20 h - 11. 20 h