• Girl´s Day – Lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť!

          • Aj naše stredoškoláčky (B. Dzurillová, B. Sedláková, N. Cuníková – II. L, J. Hudáková, V. Repelová – III. L, P. Kaňuková – III. A, V. Kováčová, E. Ogurčáková – IV. L) sa dňa 22. 04. 2021 zúčastnili podujatia Girl´s Day v rámci Medzinárodného dňa žien a dievčat v IT. Cieľom podujatia je predstaviť svet IT a moderných technológií dievčatám vo veku 15 - 19 rokov a priblížiť im, aké možnosti štúdia, práce či podnikania im sektor ponúka. Dievčatá sa dozvedeli množstvo informácií z pozadia IT firiem, aj osobné skúsenosti žien a dievčat, ktoré už v IT pracujú alebo ho študujú. Tieto príbehy a skúsenosti ich inšpirovali v ich ďalšom možnom smerovaní. Vyjadrili vďaku za možnosť zúčastniť sa tohto podujatia.


             

          • Deň narcisov 2021 a „súťaž“

          • Apríl je mesiac, keď sa mal uskutočniť jubilejný – 25. ročník Dňa narcisov. Fakt je ten, že ani tento rok to opäť nebude možné a tak nostalgicky pozeráme do ulíc, ktoré sú bez narcisov. Deň narcisov sa uskutoční  v termíne 10. - 12. júna 2021 opäť netradične, bez dobrovoľníkov v uliciach. U exkluzívneho partnera - spoločnosti TESCO, budú dobrovoľníci – zamestnanci, práve v tieto dni rozdávať narcis v jeho prevádzkach po celom Slovensku. Prispieť do zbierky bude možné buď priamo do pokladničiek v predajniach alebo formou príspevkových kupónov. Podpora Dňa narcisov dobrovoľným príspevkom bude možná v čase komunikačnej kampane od 7. do 20. júna ako každoročne formou SMS na č. 848 alebo príspevkom na účet zbierky. Radi by sme zachovali myšlienku spolupatričnosti Dňa narcisov, preto Liga proti rakovine SR pripravila návrh na motiváciu žiakov a študentov.

            Budeme radi, ak sa naši študenti zapoja do súťaže o „najväčší narcis“.

            Zadanie je nasledovné: vyrobiť z akéhokoľvek materiálu čo možno najväčší narcis, ktorý odfotíte (tak, aby bola jeho veľkosť zjavne merateľná – napr. priloženie metra k hotovému narcisu), uvítame aj foto či video natočené počas jeho tvorby. Kreatívne diela očakávame na  dennarcisov@lpr.sk . Súťaž prebieha od 10. do 31. mája. Radi by sme víťazné práce odprezentovali na tlačovej besede pred Dňom narcisov. Počas komunikačnej kampane sa s víťazmi spojíme a všetkým tvorcom víťazného narcisu radi zašleme „narcisové“ ponožky od spoločnosti Fusakle.
            Ďakujeme, že aj s Vašou pomocou môžeme zachovať myšlienku spolupatričnosti počas Dňa narcisov. (Liga proti rakovine SR, Brestová 6, Bratislava)

          • Workshop Národnej banky Slovenska


          • Dňa 21. apríla 2021 sme sa my žiaci III. A triedy zúčastnili online workshopu „5peňazí“, pod
            záštitou NBS. Venovali sme sa otázkam, ktoré nám ďalej môžu pomôcť pri výbere povolania.  


            Workshop bol zameraný na vzdelávanie nás študentov a praktický pohľad na fungovanie
            obehu peňazí. Vyskúšali sme si zahrať sa na bežnú rodinu a jej fungovanie mesačného
            rozpočtu. Počas troch hodín sme sa mali možnosť otestovať sa ako vieme hospodáriť
            s peniazmi, ako si vieme nastaviť ciele a ako sa naučiť správne rozhodovať o svojich
            financiách.


            Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa na projekte NBS.   III.A

          • Matematika inak

          • Počas dištančného vzdelávania sme si na škole urobili malú výzvu v skladaní rubikovej kocky. Veď matematika nie je len o počítaní príkladov.

          • Voda je život

          • 22.apríla si pripomíname Deň Zeme, ktorý nás všetkých upozorňuje na vplyv ničenia životného prostredia. Náš svet sa nachádza v klimatickej kríze. Extrémne výkyvy počasia, zmeny vo vodných cykloch a vojnové konflikty, sťažujú prístup k bezpečným zdrojom pitnej vody, najmä pre najzraniteľnejšie deti. Každý deň zomiera viac ako 700 detí do 5 rokoch života v dôsledku hnačiek spôsobených znečistenou vodou a nedostatočnou hygienou. 450 miliónov detí žije v oblastiach, v ktorých je s prístupom k vode extrémny problém. V mnohých oblastiach musia deti putovať za pitnou vodou niekoľko kilometrov denne. Namiesto času, ktorý by mohli stráviť v škole zabezpečujú pre rodinu vodu. Obrovský problém s pitnou vodou je aj na východnej Ukrajine, obzvlášť v oblasti kontaktnej línie, kde stále prebiehajú boje. UNICEF má s krízovými dodávkami vody dlhoročné skúsenosti a v roku 2020 zabezpečil vodu pre 17 miliónov ľudí v 80 krajinách. 

             

          • Deň Zeme

          • Už niekoľko desaťročí si 22. apríla pripomíname sviatok našej zelenej planéty.

            Tradícia tohto sviatku vznikla v roku 1970 na podnet Gaylorda Nelsona, senátora Spojených štátov z Wisconsinu, ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.  OSN začala tento sviatok sláviť o rok neskôr. V roku 1990 sa k USA pripojili všetky krajiny sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme. V súčasnosti patrí tento deň medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu našej planéty. 

            Žiaci našej školy sa aktívne zapoja do EkoKvízu, cieľom ktorého je pozitívne motivovať k ekologickejšiemu správaniu, k životnému prostrediu, k našej planéte Zem. Okrem toho bezplatne a hravou formou získajú potrebné vedomosti o aktuálnych environmentálnych témach, o nástrahách súčasnej klimatickej krízy a o možnostiach zmiernenia ich negatívneho dopadu.

            „ Aby bol deň Zeme pre nás každým dňom“

          • Olympiáda Podnikový hospodár

          • Aj v tomto roku sa naši štvrtáci  zapojili do Olympiády podnikový hospodár, organizovanej Podnikovohospodárskou fakultou EU v Bratislave so sídlom v Košiciach. Využili tak možnosť otestovať si svoje vedomosti z ekonomiky. 

            Do celoslovenského kola postúpili úspešné študentky zo 4.A triedy: Natália Bruncková, Petra Kolesárová a Sofia Suchá. K postupu blahoželáme a  prajeme veľa šťastia pri výbere správnych odpovedí.

          • Umelecká súťaž Dňa rodiny 2021 – Otec nablízku

          • Téma Dňa rodiny 2021 prepája rok svätého Jozefa a rok Rodiny Amoris Leatitia. Cieľom súťaže je poskytnúť priestor deťom, mladým i dospelým na zamyslenie sa nad dôležitosťou otca v našich životoch. Súťažná forma je už len spôsobom zdieľania vzácnych myšlienok, ktoré v sebe nosíme. Dôležitá je práve samotná tvorba, zastavenie sa a zamyslenie sa nad otcovstvom vo svojom živote. Každý má otca – biologického, duchovného, či v neposlednom rade Nebeského Otca v jeho širokej zmysluplnej nevyhnutej prítomnosti vo všetkých podobách, aké ponúka.

            Témy, formy, kategórie a uzávierka súťaže je uvedená v priloženom plagáte. Na tomto odkaze môžte svoju súťažnú prácu zaregistrovať:  Deň rodiny - súťaž

          • Virtuálna návšteva v LKW WALTER

          • Dňa 30. 03. sa žiaci III. L triedy zúčastnili virtuálnej návštevy vo firme LKW WALTER, ktorá má svoju centrálu vo Wiener Neudorf pri Viedni a venuje sa organizovaniu celokamiónovej prepravy po ceste i v kombinovanej doprave po celej Európe. Návštevou ich sprevádzal Jan Pritz a 4 zamestnanci:  Veronika / Martin / Erik / Tibor – Slováci, ktorí vo firme pracujú. Počas návštevy sa žiaci dozvedeli zaujímavosti o fungovaní spoločnosti a tiež im boli predstavené  možnosti uplatnenia v tejto firme (zamestnanie, prax). Zamestnanci im ukázali, ako by mohla vyzerať ich budúcnosť, ako by mohli využiť doterajšie poznatky a schopnosti a pridať k nim nové. Viacerých táto exkurzia motivovala v tom, aby sa zdokonaľovali v cudzích jazykoch. Celá návšteva prebiehala v príjemnej atmosfére a bola ukončená súťažným kvízom. V škole sa už nachádza balík z LKW WALTER, ktorý obsahuje odmeny pre víťazov kvízu ale aj pre všetkých zúčastnených.

          • Celoslovenské kolo v SIP

          • V dňoch 23. – 25. marca 2021 sa dištančne uskutočnil 55. ročník celoslovenského kola súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači. V súťažnej disciplíne písanie na počítači našu školu reprezentoval Kristián Hauswirth z III. L triedy. Medzi najlepšími pisármi Slovenska sa umiestnil na 2. mieste s počtom čistých úderov za minútu 425,7. Kristiánovi blahoželáme k jeho vynikajúcemu výkonu!

          • Stredoškolská odborná činnosť

          • V krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti, ktoré sa konalo 31.03.2021 dištančnou formou, svoje práce úspešne obhájili študentky:

            Patrícia Kaňuková III.A v súťažnom odbore 15. Ekonomika a riadenie 

            Veronika Simonisová III.E v súťažnom odbore 01. Voľný čas

            Ďakujeme za zodpovednú prípravu a vzornú reprezentáciu školy.

          • On-line veľtrh cvičných firiem

          • Súkromná OA DSA v Žiari nad Hronom 24. marca 2021 zorganizovala formou on-line veľtrh cvičných firiem. Súťaže sa zúčastnilo 32 cvičných firiem z celého Slovenska. Odborným a metodickým gestorom je Slovenské centrum cvičných firiem ŠIOV Bratislava. 

            Žiaci III. A triedy s cvičnou firmou ECOmania, s. r. o. opäť vzorne reprezentovali našu školu a za účasť na veľtrhu im bol udelený certifikát. Aj v netypických formách súťaže žiaci vedia prepojiť teóriu s praxou, on-line forma je pre dnešnú situáciu všetkým známa.


            A preto našim žiakom patrí veľké ďakujem za vzornú prezentáciu školy.

          • Deň matematiky

          • Einsteinove narodeniny, výročie smrti Stephena Hawkinga, Deň π či Medzinárodný deň matematiky - 14.marec je pre vedu magickým dátumom. Pri tejto príležitosti naši žiaci spracovali tému Matematika okolo nás.

          • Ekonomická olympiáda

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do ekonomickej olympiády, ktorú organizuje nezisková
            organizácia INESS. Táto súťaž umožňuje študentom porovnať svoje ekonomické vedomosti s rovesníkmi z celého Slovenska, ale aj Česka, Poľska a Maďarska.

            Súťaž je určená predovšetkým študentom 4. ročníka. Do školského kola, ktoré prebehlo v decembri, sa zapojili všetci štvrtáci z našej školy a tiež niektorí tretiaci. Do krajského kola postúpili až dvaja študenti, a to Barbora Jasečková a Anton Geroč (obaja IV.L). 

            Krajské kolo prebehlo tento týždeň v online forme cez aplikáciu Zoom. Výsledky krajského kola tejto náročnej súťaže vyhlási organizátor v priebehu dvoch týždňov. Veríme, že naši študenti boli aj v tomto druhom kole úspešní, získali cennú skúsenosť a prispeli k šíreniu dobrého mena našej školy.

          • Deň svätého Patrika mení svet na zeleno

          • Na hodinách anglického jazyka sme si spolu s našimi študentami pripomenuli tento deň a hravou online formou prostredníctvom hry KAHOOT sme si ho užili. Ak si chcete vychutnať atmosféru našich hodín, vyskúšajte sa aj vy v priloženom pracovnom liste.

            V niektorých mestách so silnou írskou komunitou, sa na zeleno nasvecujú miestne architektonické dominanty, ktoré si môžete vychutnať aj v tomto videu oslavy dňa svätého Patrika 2021.

            So enjoy watching it!

            Ak Vás téma týchto dní zaujala, tak pre viac informácií kliknite tu:

            Deň svätého Patrika. Prečo sa časť sveta zafarbí na zeleno?

          • Kontraktačný deň cvičných firiem – Východ 2021

          • Prvýkrát sa dňa 11. marca 2021 uskutočnil formou on-line kontraktačný deň cvičných firiem
            Slovensko - Východ 2021. Organizátormi boli Obchodná akadémia Poprad a Slovenské
            centrum cvičných firiem ŠIOV Bratislava, ktoré bolo zároveň odborným a metodickým
            gestorom.


            Súťaže sa zúčastnili žiaci III. A triedy s cvičnou firmou ECOmania, s. r. o. Vzorne
            reprezentovali našu školu, aj keď príprava na súťaž bola o to ťažšia, že ako cvičná firma začali
            fungovať v septembri 2020 a všetky súťažné disciplíny si vytvárali on-line z dôvodu
            pandemickej situácie.


            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Odbor Agropodnikanie

          • Naša absolventka Radka Pentáková získala vlani so svojim videom Prax na agre - žiadne trable 3.miesto v celoslovenskej súťaži. Gruľovky, starostlivosť o zvieratá, stáčanie medu zo školskej včelnice, prax v stravovacích a ubytovacích zariadeniach je len zlomkom toho, čo na tomto odbore naši budúci študenti absolvujú. Príď aj ty študovať k nám na odbor Agropodnikanie.

            Viac informácii o odbore nájdeš tu:

            https://sosesnv.edupage.org/a/virtualny-dod?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQyNCZzdWJwYWdlPTQ%3D

          • Kurz finančnej gramotnosti pre mladých

          • Získaj certifikát z finančnej gramotnosti a ukáž ostatným, že sa vo svete financií vyznáš! Týmto heslom sa riadili žiaci III. A  a žiačka III.L triedy,  vybrané témy zvládli na výbornú. Vedomosti, ktoré nadobudli v škole z oblasti financií, hospodárenia s peniazmi, investovania a pod., zúročili v 10 kapitolách kurzu.
            Podmienkou získania certifikátu o absolvovaní kurzu bolo úspešné zvládnutie záverečného testu.


            Blahoželáme.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

      • Stredná odborná škola ekonomická
      • +421534421757
      • Stojan 1 052 01 Spišská Nová Ves Slovakia
      • 035568381
      • 2022050085
      • Konzultačné hodiny na úrovni vedenia školy: Streda od 12. 00 h – 15. 00 h Na úrovni triedneho učitela: Utorok, Štvrtok od 10. 20 h - 11. 20 h